سفر اربعین، آری یا نه؛

رساناپرس_ اورژانس پيش بیمارستانی و مدیریت حوادث دانشگاه علوم پزشکی کرمانشاه با اعلام لیستی از بیماریهای واگیردار، به احتمال ابتلای زائران اربعین به این بیماری‌ها پرداخت

به گزارش رساناپرس با آغاز راهپیمایی اربعین حسینی، نگرانی‌ها بابت شیوع بیماری‌های واگیردار بین زائران و همچنین انتقال آن‌ها به دیگر افراد، افزایش یافته است. معمولا در رویدادها و مکان‌هایی که حجم انبوهی از مردم از اقصی‌نقاط جمع می‌شوند، گسترش بیماری‌های عفونی امری طبیعی است.اما حالا که کم‌کم به آغاز مراسم مذهبی بزرگ اربعین حسینی نزدیک می‌شویم بد نیست اطلاعاتی کلی درباره این بیماری‌ها داشته باشیم.
اورژانس پیش بیمارستانی و مدیریت حوادث دانشگاه علوم پزشکی کرمانشاه با استناد گزارش منتشر شده توسط هیئت مدیریت آفات نیروهای مسلح عراق در آوریل ۲۰۲۲ با انتشار بیماری‌های عفونی شایع در کشور عراق، در ابتدا به بیماری‌های روده‌ای اشاره کرد.

بیماری‌های روده‌ای

بیماری‌های روده‌ای؛ پکی از مهمترین بیماری‌های عفونی در عراق، بیماری‌های اسهالی است. به عنوان مثال، اشریشیاکلی انتروتوکسیژنیک، گونه‌های سالمونلا، گونه‌های شیگلا، کمپیلوباکتر، انتامبا هیستولیتیکا، ژیاردیا لامبلیا و ویروس‌ها می‌تواند عامل عفونت‌های اسهالی باشد. سرویس بهداشتی در اکثر مناطق عراق ابتدایی هستند و تصفیه آب در اغلب شهرها مناسب نیست. اسهال خونی در بیشتر مناطق بومی است و در برخی از شهرها وبا گزارش شده است. یکی از علل اصلی مرگ و میر نوزادان در عراق اسهال خونی است.

مالاریا

مالاریا؛ مالاریا که توسط پشه آنوفل منتقل می‌شود در عراق کم خطر محسوب می‌شود. انتقال مالاریا بومی تقریباً منحصراً به منطقه شمالی عراق محدود می‌شود و عمدتاً به پلاسمودیوم ویواکس محدود می‌شود. بغداد بدون خطر مالاریا در نظر گرفته می‌شود.

شیستوزومیازیس

شیستوزومیازیس؛ عراق یکی از دو کانون اصلی شیستوزوما هماتوبیوم در جهان است که تخمین زده می شود حدود ۲۰ دصد ز جمعیت آلوده به آن هستند. انسان در هنگام راه رفتن، شنا کردن یا نوشیدن آب حاوی این عفونت به آن مبتلا می‌شود.

لیشمانیوز

لیشمانیوز؛ توسط پشه خاکی منتقل می‌شود. نوع پوستی و احشایی لیشمانیوز در عراق شایع است که در حدود دو‌سوم موارد به شکل پوستی هستند. فرم احشایی این بیماری یک مشکل بهداشتی مهم در عراق محسوب می‌شود. اکثر موارد در اواخر تابستان و اوایل پاییز زمانی که جمعیت پشه خاکی در اوج خود هستند رخ می‌دهد.

تب پشه خاکی

تب پشه خاکی؛ این بیماری منتقله از پشه خاکی در بسیاری از مناطق عراق بومی است و می‌تواند به شکل اپیدمی در یک منطقه ظاهر می‌شود. این بیماری ویروسی شبیه آنفولانزا مشکل بهداشتی جدی‌ای در عراق نیست.

تراخم

تراخم؛ تراخم یک عفونت چشمی است که توسط باکتری کلامیدیا تراکوماتیس ایجاد می‌شود که می تواند در موارد شدید یا درمان نشده باعث کوری شود.حدود۱۴۰ هزار نفر در عراق هر سال به این بیماری مبتلا و درمان می‌شود. در استان‌های مرکزی با وزش باد مکرر و طوفان گرد و غبار وضعیت تشدید شده است.در سال ۲۰۲۰، عراق اعلام کرد که به اهداف پیش‌بینی شده برای حذف تراخم در این کشور رسیده است؛ با این وجود این بیماری ممکن است هنوز در بعضی از مناطق بومی باشد.

کرم قلاب‌دار و سایر عفونت‌های انگلی

کرم قلاب‌دار و سایر عفونت‌های انگلی؛ این عفونت‌های انگلی دستگاه گوارش از طریق تماس مدفوعی و دهانی منتقل می‌شوند. در شمال عراق ۱۰ تا ۲۰ درصد جمعیت آلوده به کرم قلاب‌دار هستند. شایع‌ترین عفونت‌های انگلی در عراق عبارتند از: انتروبیازیس (کرم سوزنی)، استرونژیلوئیدازیس (کرم نخی)، تریکوریازیس (کرم شلاقی) و آسکاریازیس (کرم گرد).

طاعون

طاعون، باکتری از طریق نیش کک آلوده از جوندگان به انسان منتقل می‌شود. طاعون هنوز در عراق با گزارش تعداد کمی از موارد انسانی وجود دارد، اما وجود جمعیت بزرگ جوندگان، طغیان بیماری در آینده را محتمل می‌سازد.

تیفوس

تیفوس؛ هر دو نوع تیفوس موش ناشی از کک و تیفوس اپیدمی ناشی از شپش در عراق گزارش شده است.تیفوس اپیدمی بیشتر در قسمت سردتر شمال و شمال شرقی کشور روی می‌دهد. تیفوس موش در هر جایی که جمعیت موش‌های بزرگ وجود داشته باشد یافت می‌شود.

تب‌دانگ

تب‌دانگ توسط پشه‌ها منتقل می‌شود و در عراق کم خطر محسوب می‌شود. سازمان بهداشت جهانی مرگ و میر ناشی از تب‌دنگی را در سال ۲۰۱۸ در این کشور صفر گزارش کرده است.با این حال، ناقل پشه، آئدس اجیپتی، گسترده است و خطر اپیدمی آن همیشه محتمل است.

تب کیو

تب کیو؛ این بیماری در اطراف بغداد گزارش شده است و در درجه اول افرادی که با دام در تماس هستند را تحت تاثیر قرار می‌دهد.

هاری

هاری یک بیماری مهم در عراق است، اگرچه گزارش کمی دارد. هاری شایع‌ترین بیماری گزارش شده ناشی از گاز گرفتن سگ است.در سال‌های ۲۰۱۰ و ۲۰۱۷؛ ۲۴ مورد و ۹ مورد مرگ ناشی از هاری گزارش شده است.

بروسلوز

بروسلوز؛ این بیماری از طریق تماس با حیوانات آلوده یا محصولات حیوانی آلوده منتقل می‌شود. این بیماری در گاو و گوسفند شیوع دارد و شیوع بیشتری در نواحی شمالی عراق گزارش شده است.

سیاه زخم

سیاه زخم؛ این بیماری در گوسفند ایجاد می‌شود و می‌تواند به انسان منتقل شود، اما معمولاً در چوپانان و افرادی که با لاشه دام کار می‌کنند ایجاد می‌شود.

جانوران سمی

جانوران سمی؛ مارهای سمی، عقرب و عنکبوت در عراق رایج هستند. نیش مارهای سمی بالقوه کشنده است. نیش عقرب‌ها می‌تواند برای کودکان کشنده باشد. نیش عنکبوت و صدپا می‌تواند بسیار دردناک باشد