مدیر پایگاه جهانی منظر فرهنگی تاریخی اورامانات خبرداد: برگزاری آیین باستانی «سوله» در کلاشی لولم اورامانات کرمانشاه
به گزارش رسانا پرس-سیف الله رنجبر ، با اشاره به قدمت آیین سوله در روستای کلاشی لولم جوانرود، اظهار کرد: مردم این روستا طبق عادتی دیرینه گلههای بز و گوسفند خود را به دست چوپان ها میسپارند تا آنها را برای چرا به مراتع ببرند و چوپانان نیز هر ۲۰ روز گله ها را به پایین دست کوه می آورند تا مردم روستا آیینی کهن را برگزار کنند.
وی افزود: در این آیین که سوله نام دارد، مردم روستای کلاشی لولم در مکانی به نام “بانه همیر” که در مجاورت رودخانه خروشان “لیله” واقع شده، روی سنگ ها نمک می پاشند تا گله ها به محض اینکه به دامنه کوه رسیدن با این نمکها تغذیه کنند.
مدیرپایگاه جهانی اورامانات خاطرنشان کرد: آنگونه که مردم محلی می گویند این آیین هزار سال است برگزار می شود و شاهد این مدعا هم سنگ هایی است که مردم روی آنها نمک ها را می پاشند که به علت لیسیدن مداوم آنها توسط گله بزها و گوسفندها، در طول زمانی بسیار طولانی کاملا صاف و صیقل زده شده اند.
وی تاکید کرد: زمانی که چوپانان به همراه گله بزها و گوسفندان به بانه همیر می رسند، بانوان روستا مشغول پاشیدن نمک روی سنگ ها می شوند و مردها هم با هدیه هایی که به آن “سرخوی” گفته می شود برای قدردانی به استقبال چوپانان می روند تا با این هدیهها به آنها انگیزه ببخشند.
رنجبر اضافه کرد: پس از اینکه مردم روستا هدیههای خود را که معمولا شامل کلوچه، توت، گردو و… است به چوپانان هدیه دادند، چندساعتی را هم در فضایی دوستانه و صمیمی با آنان به گفت و گو می نشینند تا درباره برنامه های پیش رو تصمیم گیری هایی داشته باشند.
وی در خصوص اهمیت آیین سوله هم گفت: نمک یکی از مواد معدنی مهم برای دام ها به شمار میرود که باید در تغذیه آنها گنجانده شود و در غیر اینصورت احتمال ابتلای دام ها به برخی از بیماریها و حتی مرگ ناگهانی آنها وجود دارد.
مدیر پایگاه جهانی اورامانات در پایان خاطرنشان کرد: آیین سوله و مراسم رونمایی از لوح ثبتی آن که زمستان ۱۴۰۱ به ثبت ملی رسید، روز گذشته(۲۲ فروردین) با حضور مدیرکل پایگاه های جهانی و ملی وزارت میراث فرهنگی در روستای کلاشی لولم برگزار شد.
ارسال دیدگاه
مجموع دیدگاهها : 0در انتظار بررسی : 0انتشار یافته : ۰