نان سبوسدار، ارزش غذایی بالاتری دارند

رساناپرس ـ نان سفید در مقایسه با نان کامل ازنظر تغذیه‌ای ارزش کمتری دارد اما نان‌هایی که به مقدار استاندارد و معینی سبوس‌دارند اگرچه رنگشان تیره‌تر است، ارزش غذایی بیشتری دارند.

به گزارش رساناپرس نان به‌عنوان قوت غالب مردم کشور علاوه بر تأمین سهم زیادی از انرژی روزانه، بخشی از مواد مغذی ازجمله پروتئین و برخی اسیدهای آمینه ضروری، ویتامین‌های گروه B، ویتامین E، منیزیم، آهن، روی، سلنیوم، مس، منگنز، فلوئور و کروم را نیز به بدن می‌رساند. هرکدام از این املاح در مهم‌ترین فرایندهای سوخت‌وساز و تأمین ایمنی و سلامت بدن نقش اساسی دارد. اما در ایران غلات کامل کمتر و غلات سفید و تصفیه‌شده بیشتر مصرف می‌شود.مصرف نانی که با آرد سفید تهیه می‌شود خطر اضافه‌وزن و چاقی، بیماری‌های غیرواگیردار به‌ویژه دیابت، چربی خون بالا و بیماری‌های قلبی عروقی و سرطان‌ها و همچنین کمبود ریزمغذی‌ها را افزایش می‌دهد. نان سفید در مقایسه با نان کامل ازنظر تغذیه‌ای ارزش کمتری دارد اما نان‌هایی که به مقدار استاندارد و معینی سبوس‌دارند اگرچه رنگشان تیره‌تر است، ارزش غذایی بیشتری دارند.
حسین بیگلری رئیس دبیرخانه کارگروه سلامت و امنیت غذایی دانشگاه علوم پزشکی کرمانشاه در خصوص فرایند ترویج مصرف نان کامل بر ارتقای سطح سلامت مردم در برنامه زنده تلویزیونی بازتاب با اشاره به اینکه نان یک موضوعات کلان سلامت است اظهار کرد: یکی از مسائلی که برای سلامت انسان‌ها بسیار مفید و مؤثر است زنجیره آرد خوب، گندم مناسب و نان کامل است که می‌تواند در پیشگیری از بیماری‌های غیر واگیر شامل بیماری‌های قلبی – عروقی، دیابت، سرطان‌ها، کبد چرب و چاقی اثرگذار باشد و میزان آن را کاهش دهد.
وی بابیان اینکه شعار از مزرعه تا سفره یعنی فرایند تولید گندم خوب، آرد کامل و نان کامل هست، افزود: گندم خوب گندمی است که سبوس آن کامل گرفته نشود و آرد تولیدشده از آن تیره‌رنگ است که حاوی پروتئین‌ها و مواد مغذی و ویتامین‌هایی است که می‌تواند ما را در مقابل بیماری‌ها مصون کند.
رئیس دبیرخانه کارگروه سلامت و امنیت غذایی دانشگاه علوم پزشکی کرمانشاه تصریح کرد: برای حفظ و ارتقای سلامت مردم ان‌شاءالله مقررشده تا است در استان آرد کامل و نان کامل توزیع شود. نان کامل قدری تیره‌رنگ است و مقدار نمک و افزودنی‌ها در آن باید به حداقل مقدار مجاز برسد.به گفته او نان کامل سه شاخصه اصلی دارد یک شاخصه حسی که شامل طعم و بوی خوب نان است، یک شاخصه بهداشتی که نباید افزودنی‌های غیرمجاز در نان استفاده شود و سوم شاخصه‌های تغذیه‌ای و درصورتی‌که سبوس نان را بگیریم ارزش تغذیه‌ای آن کاهش می‌یابد.
بیگلری ادامه داد: دانشگاه علوم پزشکی یک رسالت در مورد تأمین سلامت مردم دارد و این روند فعلی تولید نان مورد رضایت نیست و شاخص‌های بهداشتی و تغذیه ایدئال و مورد انتظار را در برندارد، شاخص‌های بهداشتی نباید افزودنی‌های غیرمجاز یا بیش از اندازه به نان داشته باشد.
وی با بیان اینکه یک افزودنی خطرناک غیرمجاز بلانکیت یا جوهر قند است که می‌تواند نان را سفیدتر نشان دهد، عنوان کرد: با اشاره به اینکه شیوه‌نامه تولید نان کامل و آرد کامل توسط وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشکی تدوین‌شده است گفت در همین راستا در دانشگاه علوم پزشکی کرمانشاه شیوه‌نامه استانی آن را تهیه کرده‌ایم و در برش استانی توسط همکاران از ادارات مختلف نکات آموزشی جهت تولید نان کامل به نانوایان گرامی آموزش داده خواهد شد.
رئیس دبیرخانه کارگروه سلامت و امنیت غذایی دانشگاه علوم پزشکی کرمانشاه در ادامه متذکر شد: نان برای سلامت ما مفید است اما چیزی که از نان انتظار داریم این است که شاخص‌های بهداشتی و سلامت رعایت شود و کیفیت، ماندگاری، طعم و بوی مطبوع داشته باشد.
وی در پایان گفت: نان قوت غالب مردم است که ۵۰ درصد انرژی انسان را نان خوب تأمین می‌کند و چون امروزه با شیوع افزایش بیماری‌های غیرواگیر مواجهیم و اگر نان خوب برای مردم فراهم شود تا حدود زیادی میزان این بیماری‌ها کاهش می‌یابد و زندگی پویاتری را خواهیم داشت.